De Mos opent autoluwe route van HS naar oude centrum

De route van Station Hollands Spoor naar het oude centrum, de ‘Loper Oude Centrum’, heeft een nieuwe, groene en autoluwe inrichting gekregen. Wethouder Richard de Mos (Stadsentrees) heeft vandaag samen met bewoners de route officieel geopend.

Mooie wandelroute biedt geweldige kansen
‘Samen met de buurt hebben wij een plan gemaakt en dat resultaat zie je! Ik ben ervan overtuigd dat deze mooie wandelroute met heerlijk veel groen ook economisch zal opleven. De vernieuwde route biedt geweldige kansen voor ondernemers op de Stationsweg en de Wagenstraat’, aldus wethouder Richard de Mos.

Groen
Aan de zonnige kant van de Stationsweg staan bomen, groene hagen, bloembakken, zitbanken, en fietsbeugels. Ook aan de Wagenstraat zijn bomen geplant, zijn klimplanten geplant en groenvakken aangelegd. Er is daarnaast voldoende ruimte voor geveltuinen. Aan de kop van het Huijgenspark is een extra groenvak aangelegd met randen om op te zitten. De pleintjes aan beide kanten van de Wagenbrug hebben nu groene ‘ziteilanden’ rond de bestaande bomen.

Gastvrij en veilig
De vernieuwde ‘Loper Oude Centrum’ biedt meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De maximale snelheid is van 50 kilometer naar 30 kilometer per uur aangepast. Verder is de hangverlichting vervangen door klassieke exemplaren en zijn er over de gehele route 26 ‘Leidsche’ gevelarmaturen aangebracht. Ook de verlichting in het Huijgenspark is verbeterd.

Spreuken op de stoep
Op de stoepranden van de Stationsweg en de Wagenstraat staan spreuken over ‘reizen en verblijven’ in 34 talen. Alle geschreven in de taal met bijbehorende lettertekens en een vertaling in het Nederlands ernaast. De spreuken benadrukken het internationale karakter van deze ‘Loper Oude Centrum’ en de wijk.